Sabtu, 4 Mei 2013

Pelaburan sektor pertanian gaharu


Memandangkan kos hidup berkeluarga di Malaysia kini telah mencapai kadar yang sangat tinggi, dengan kepelbagaian keperluan semasa, peralihan kepada sektor pertanian adalah satu alternatif.

Inisiatif mencari sumber pendapatan sampingan tanpa melibatkan kos tambahan dari masa ke semasa, tidak perlukan modal yang tinggi, penjimatan kos operasi semasa membangunkan tanah gaharu merupakan pilihan terbaik.

Contohnya tanah kosong anda berkeluasan 1 ekar. Tanaman gaharu boleh dilaksanakan sekitar 1,000 anak pokok jika jarak antaranya lebih kurang 6 kaki. Persoalan disini adalah adakah anda mampu dan mempunyai modal untuk membeli 1,000 anak pokok dalam satu masa.

Membangunkan sesebuah tanah gaharu pada skala besar melibatkan kos berikut: 

a) 1,000 anak pokok melibatkan kos RM 10,000.00 jika sepokok berharga RM 10.00. Ianya bergantung kepada harga dan ketinggian anak pokok yang dibeli.

b) Kos jentera atau upah untuk pembersihan kawasan sekitar RM 1,000.00 untuk 1 ekar. Bergantung kepada tempat dan persetujuan.

c) Upah menanam anak pokok sebanyak seribu pokok boleh mencecah RM 1,000.00 bergantung kepada harga tenaga buruh.

d) Upah kerja-kerja pembajaan dan penjagaan RM 500.00 atau RM 200 hingga RM 300 sebulan.


Anggaran pelaburan pertanian gaharu diatas adalah satu bebanan bagi mereka yang berkeluarga besar. Sudah pasti gaji bulanan tidak mencukupi untuk menampung semua ini.

Ini kerana komitmen terhadap kos keluarga adalah lebih penting dan perlu dipenuhi terlebih dahulu daripada lain-lain perbelanjaan bersifat luar keperluan keluarga atau diri.


Pinjaman sektor pertanian

Setiap projek skala besar mempunyai risiko tanpa dijangka, terutama jika penanaman gaharu dikawasan yang rendah. Antara kemungkinan berlaku adalah seperti berikut:

a) takungan air hujan atau banjir

b) kebakaran di kawasan pertanian

c) khianat dengan racun

d) kemarau panjang yang boleh menyebabkan anak gaharu kecil boleh terbantut.

Oleh itu, anda perlu fikirkan dari sudut kemampuan untuk melaksanakannya sebelum projek skala besar yang melibatkan pinjaman dibuat.

  


Tiada ulasan: