Sabtu, 26 Disember 2015

Gambar dan jenis foto pohon gaharu yang meningkat dewasa

Baru-baru ini saya ada membuat pembersihan dan mengambil gambar tanaman tersebut dengan menggunakan tablet samsung. Disini saya kongsikan bersama saudara.

Antara pohon gaharu yang ditanam dan sedang membesar bagi fasa seterusnya adalah seperti berikut:Ini merupakan spesis aquilaria subintegra yang berasal dari Thailand.


Aquilaria subintegra lebih cepat membesar dan mudah dijagai meskipun pembiakan dari pembenihan ringkas.

Pembersihan dari masa ke semasa dan pembajaan diperlukan.Persekitaran yang bersih membantu pembentukan kompos semula jadi disamping memudahkan kerja-kerja pembajaan dan penyenggaraan yang perlu.


Penggunaan conlude sebagai penanda pokok adalah langkah pencegahan dari mencederakan ataupun pemusnahan teruk terhadap tanaman semasa kerja-kerja pembersihan. Penggunaan pvc atau jenis plastik sedemikian adalah lebih tahan lama dan tidak mudah mereput.


Gambar dan foto yang dimuatkan adalah dari spesis aquilaria subintegra sahaja manakala lain-lain belum ditunjukan lagi. Termasuk pohon yang telah mencapai tahap boleh disuntik. Yakni telah dewasa. Pada masa akan datang saya akan tunjukan jenis dan pembesarannya sebagai rujukan bagi mereka yang baru mendalami penanaman gaharu.
Tiada ulasan: