Jumaat, 8 Mac 2013

Potensi pasaran dan permintaan produk mentah gaharu

Artikel ini sebagai kesinambungan dari entri yang kami terbitkan sebelum ini berkait daripada tajuk:


Oleh itu, anda dinasihatkan membaca tajuk diatas terlebih dahulu sebagai memanfaatkan sepenuhnya setiap artikel yang kami keluarkan.

Sebelum anda memutuskan untuk mengusahakan tanaman gaharu, anda perlu tahu nilai pasaran dan permintaan semasa terhadap produk mentah yang akan dihasilkan.

Bukan sahaja damarnya, malah keseluruhan pokok gaharu boleh dimanfaatkan dan ditukar kepada wang. Bermula dari batangnya yang mempunyai damar, kulit batang pokok dan daun. Semua ini mempunyai nilai pasaran semasa.

Contohnya daun aquilaria crassna mempunyai potensi pasaran domestik bagi tujuan membuat teh gaharu yang mana tergolong didalam minuman herba.

Tidak kurang juga GunungCipta Sdn Bhd yang memerlukan kulit pokok spesis aquilaria crassna pada masa akan datang sebagai bahan mentah pembuatan kain pelikat yang mana projek ini masih peringkat awal.

Syarikat Konsesi Utama (M) Sdn Bhd, penempatkan kilang pemproses produk mentah khususnya gaharu di Kajang Selangor. Pemiliknya Norazlan Lumi telah mendapat geran penyelidikan bernilai RM 500k bagi tujuan penghasilan produk siap berkaitan kesihatan dan kecantikan berasaskan gaharu.

Dengan kerjasama Malaysia Technology Development (MTDC) anak syarikat UTM Loji Pandu kejuruteraan kimia dan kerjasama juga oleh Universiti Bogor Indonesia.

Anda sendiri sebagai petani moden atau seorang pelabur dalam pertanian gaharu, boleh mencari syarikat-syarikat tempatan yang lain untuk pembelian produk mentah gaharu mengikut nilai semasa. Ataupun mencari blog-blog dan laman web dari negara-negara arab yang mencari resin gaharu.

Oleh itu, tidak perlu bimbang akan pasaran gaharu. Apabila anda memiliki damar berkualiti, orang seluruh dunia akan mencari dan berhubung dengan anda apabila mereka mengetahui kewujudan anda.     

Tiada ulasan: