Ahad, 24 Januari 2016

Pelaburan didalam pertanian pokok kayu gaharu

Video ini telah dirakam beberapa tahun lepas. Membicarakan berkenaan dengan risiko kematian anak pokok kecil aquilaria subintegra Thailand.

Berjauhan dan tahap pemantauan yang jarang mengundang kepada kebarangkalian yang lebih tinggi akan kematian anak gaharu yang masih kecil dan baru ditanam.
Katakan jika sepohon nilai RM 5 bagi ketinggian 1 kaki, dan RM15 untuk ukuran tinggi 3kaki. 

Kecil/rendah adalah lebih sukar, yang mana memerlukan kekerapan pemantauan bagi mengurangkan jumlah kematian anak pokok yang ditanam.

Sekiranya kebun berjauhan/sibuk dengan kerja-kerja lain, adalah lebih baik memilih anak pokok yang lebih tinggi.

Konsep penanaman secara kecil-kecilan adalah relevan memandangkan anak pokok yang lebih tinggi perlukan modal yang banyak.

Sekiranya anda memilih penanaman pada skala besar dan membeli anak gaharu yang kecil penjagaan yang lebih kerap diperlukan.

Dan jika anda membuat penanaman gaharu pada skala besar, serta memilih anak pokok yang lebih tinggi, projek tersebut perlukan sejumlah wang permulaan yang besar.

Pelaburan apapun mempunyai risiko tersendiri, tetapi pembangunan projek secara berperingkat adalah suatu proses pembelajaran sebelum mala petaka kegagalan yang mungkin berlaku akibat dari pengalaman dan kemahiran kendalian yang terhad.

Semua ini bergantung kepada individu memilih sama ada membangunkan tanah secara kecil-kecilan, perladangan mega, bangunkan sesuatu projek secara rancak ataupun belajar dari pengalaman sebagai simulasi dunia sebenar dan sentiasa merujuk pengalaman serta sejarah orang lain.

Kenyataan diatas adalah cara membuat pelaburan didalam pertanian pokok gaharu ataupun sebagai peraih/pembeli kayu damar ini.

Biasanya mereka yang mempunyai modal besar tidak berminat menanam pokok ini kerana jeda masa yang diperlukan bertahun-tahun sebelum keuntungan masuk ke dalam poket.

Manakala peniaga dan peraih dalam industri ini boleh mendapatkan keuntungan berkali-kali dalam beberapa siri urusniaga untuk pembelian teras ataupun disebut sebagai damar sama ada dari hutan atau tawaran daripada pemilik gaharu.

Tiada ulasan: