Isnin, 16 Februari 2015

perbandingan dan perbezaan pelaburan gaharu, emas serta hartanah

perbandingan keuntungan dan perbezaan antara jenis pelaburan diantara komoditi, hartanah dan aset gaharu mempunyai pro kontra tersendiri.

perbezaan disini pula dilihat dari sudut keuntungan nilai dan pulangan modal. manakala komoditi mewakili logam berharga dengan tanah sawit ataupun getah.

hartanah pula sebagai suatu pelaburan bermodal tinggi yang merangkumi bidang perumahan, rumah kedai dan aktiviti ejen tanah.

pembeli tanah persendirian biasanya pengumpul aset, akan tetapi terdapat juga golongan yang menjadikan ia suatu peluang buat duit cara tanam modal kemudian mendapat pendapatan portfolio (memberi sewa) ataupun menjualkannya semula pada harga yang lebih tinggi.

golongan ini adalah penyumbang kepada kenaikan mendadak nilai hartanah, digelar sebagai spekulator yang menyebabkan kemajuan di sesuatu kawasan menjadi gelembung pada masa kurang 10 tahun.

perjalanan menuju ke kejayaan kewangan adalah berliku. orang kaya bertambah harta dan yang miskin bertambah sukar dalam hidup. satu aset pun sukar dimiliki.

kalau dilihat nilai wang sebenar terletak kepada barang-barang makanan, emas, perak, hartanah dan tembaga. bukan lagi duit dan aset kertas.

orang yang kurang mampu, gagal membeli rumah apatah lagi hartanah bandar. jauh sekali projek berstatus mewah. terdapat juga mereka yang tidak boleh membeli lot tanah. bagaimana pulak nak buat penempatan sendiri.

penjawat awam dan kakitangan swasta terbeban dengan potongan bulanan perumahan yang dibuat sebagai persediaan sebelum pencen. berumur 50 tahun bukan lagi sesuai digelar berpencen.

bagi mereka yang berminat dalam pelaburan gaharu, namun tiada tanah pertanian. hartanah jenis ini tidak semahal rumah di kawasan bandar. 

dengan kemudahan kredit dari syarikat kewangan tempatan, kakitangan swasta dan penjawat awam masih mampu membuat potongan. biasanya tanah sebegini terdapat dilokasi pendalaman dan kampung.

emas boleh disandarkan pada bila-bila masa sahaja, bagi mendapatkan tunai manakala anak gaharu perlukan bertahun-tahun sebelum matang.

hartanah pula perlu disiapkan sepenuhnya terlebih dahulu sebelum diiklankan. memerlukan masa untuk dicairkan. begitu juga tanah lot atau pertanian.

tanah pertanian juga memerlukan tempoh tertentu sebelum ada pembeli ataupun diserahkan kepada ejen hartanah yang berhak memiliki 5 hingga 10% hasil dari tolakan (nilai jualan).

ketiga-tiga elemen pelaburan ini dilihat gaharu paling untung. dari nilai RM3 sepokok membawa kepada nilai ringgit 1k (minimum), melebihi 1000% dalam tempoh kurang 10 tahun.

nilai pelaburan keseluruhan gaharu yang meliputi anak pokok, tanah, baja dan masa mengurus adalah sangat menguntungkan, apabila dibandingkan dengan pelabur hartanah lain.

komoditi logam, sawit dan getah masih dibelakang dari sudut keuntungan jangka panjang. sekiranya pokok gaharu berjaya dibesarkan dan dimatangkan semua bentuk pelaburan diatas akan ditulis graf terendah.

kelebihan emas dan perak adalah penurunan dan kenaikan graf teknikal tersebut, ianya menguntungkan kepada mereka yang mempunyai beratus-ratus gram emas. 

oleh itu, kita hanya perlukan kiraan sekolah rendah. jumlah gram emas yang dimiliki, kali dengan (x) kenaikan dalam RM setiap segram.

pendek kata, semua ini adalah lebih baik dari saham kertas yang bersifat luar kawalan kita. atau pelaburan luar yang tidak dikenali yang akhirnya lesap. adakah mereka ini bijak kewangan.

sebelum mendapat keuntungan modal dan pendapatan portfolio dalam pelaburan gaharu, anda sebagai pelabur, boleh mencipta aliran tunai tambahan secara pasif dalam pertanian ini.

sama ada penjualan anak pokok gaharu, baja tanaman ataupun menanam pokok berjangka pendek.

Tiada ulasan: