Selasa, 25 November 2014

Harga Anak Pokok Gaharu (aquilaria price) Di Malaysia

Harga anak gaharu (aquilaria price) di dalam malaysia adalah tidak seragam. Ianya bergantung kepada ketinggian pokok, tempat dijual (daerah/negeri) dan penjual.

Penjualan pada harga yang tidak ditentukan (standard) di dalam malaysia dipengaruhi oleh faktor lokasi, berapa kaki tinggi anak pokok dan jumlah pembelian (pukal/runcit).


Harga pukal belian import kurang 1 kaki adalah lebih rendah dari pembelian runcit pada skala kecil. Kadar minima pembelian adalah bergantung kepada penjual dan mempengaruhi servis penghantaran sama ada berbayar atau sebaliknya.


Spesis tawaran tertinggi/terbanyak adalah aquilaria crassna, a. subintegra dan a.malacensis.


contohnya aquilaria subintegra yang mencapai ketinggian 1 kaki adalah rm 5 manakala anak gaharu yang telah mencecah 3' berharga rm15 (kuala terengganu).


Tidak kurang juga nilai ini diukur pada spesis aquilaria crassna yang mana dikira harga standard buat masa ini.

Namun tidak dinafikan sesetengah pengusaha menurunkan harga terendah disebabkan faktor berikut:


a) menarik perhatian bakal pelanggan ataupun  

b) perolehan stok/bekalan anak pokok yang lebih murah
c) membuat semaian sendiri pada kos terendah

Langkah diatas adalah wajar/patut dilakukan oleh pengusaha apabila bersaing dalam industri ini.


Kebiasaan pengusaha anak gaharu meletakkan harga yang sama meskipun berlainan spesis. kelainan nilai price adalah bergantung kepada ketinggian pokok.


Anda yang giat melaksanakan industri ini perlu mencari pembekal gaharu yang boleh menawarkan anak pokok berkualiti pada harga terendah dalam malaysia.


Kebiasaan harga rendah dan penghantaran percuma adalah bagi mereka yang membuat pembelian pada skala besar (harga borong).


Tiada ulasan: