Rabu, 3 Ogos 2016

Cara pemulihan dan rawatan masalah tanah pertanian

Pemulihan dan rawatan tanah yang bermasalah seperti berikut;

#tanah mati
#tanah berasid/status masam/asam

Pada ketika ini, segala tanaman khususnya penanaman gaharu akan terjejas, terbantut dan terencat. Cara rawatan tanah yang bermasalah secara mudah dan cepat dengan cara mengikut kesesuaian berlandaskan permasalahan seperti dibawah.

Pengertian tanah yang berasid adalah apabila persekitarannya dipenuhi dengan spesis pakis, pertumbuhan belukar yang rendah seperti terbantut ataupun hampir tiada pertumbuhan liar dipermukaannya dan berstatus keras liat semasa menggali. Ini adalah petunjuk biasa yang jelas dan mudah dikenalpasti.

Tanah berasid biasanya dipenuhi tumbuhan spesis pakis liar. Oleh itu, sebelum penanaman gaharu dilaksanakan perawatan khusus perlu dilakukan untuk memulihkan struktur tanah yang subur dan dapat mengekalkan jumlah air dan udara bagi perkembangan akar pokok tanaman. Cara yang dikupas ini lebih mudah, menjimatkan tenaga dan kos buruh.

Memanfaatkan teknologi sedia ada

Clinoptilolite Zeolite adalah nama saintifik bagi bahan ini. Hasil dari Proses pengasingan mineral yang dilombong di pergunungan, iaitu gunung berapi di Indonesia. Baja Zeolite merupakan kompenen yang sangat bermutu dan bernilai tinggi untuk menaikan tahap ph dan merawat tanah pertanian.

Ianya berupaya memulihkan tahap pH tanah yang masam (level pH 3-5) kepada tahap pH subur iaitu antara 6.0 hingga 6.9 yang mana diimbangkan pada kadar ukuran ph untuk kesuburan tanah. 

Bentuk atom (honeycomb structure) yang dapat memegang air dan udara dengan lebih efisyen supaya tanah dapat mengekalkan tahap keperluan air dan udara yang diperlukan oleh tanaman.

Kandungan mineral yang tinggi terdapat dalam zeolite dapat memulihkan tanah mati, ianya boleh digunakan dalam pelbagai bidang seperti pertanian, penternakan dan pemuliharaan alam sekitar.

Kandungan ‘Potassium’ yang tinggi, keupayaan bertindak balas dengan nitrogen dan unsur mineral semula jadi utama yang diperlukan bagi menjamin kesuburan tanah.

Unsur mineral semula jadi ini, diperlukan untuk menyuburkan dan memulihkan tanah mati. Ianya mengandungi ALUMINASILICATE yang mampu meningkatkan keupayaan tanah memegang baja dan nutrisi yang diperlukan oleh tanaman. 

Disamping keupayaan diatas, ianya juga berfungsi sebagai egen rawatan tanah dimana CLINOP ZEOLITE ini membetulkan tahap pH tanah masam (pH 3.0-5.0) kepada tahap pH tanah subur (pH 6.0-7.0). 

Ianya juga mengandungi unsur asas baja (base fertilizer) iaitu N - 15 ( untuk penyuburan pokok dan daun), P - 15 ( untuk menggalakkan perkembangan akar tanaman) dan K - 15 (untuk melebatkan bunga dan buah). 

Mempunyai CATION EXCHANGE CAPACITY (CEC) yang tinggi membantu mengikat ion-ion seperti ammonia yang diserap oleh tumbuhan.

Menambah daya tahan tanaman dan dapat mengurangkan serangan penyakit. Memaniskan hasil buah-buahan serta manambah berat hasil tanaman. 

Meningkatkan pH, KTK, N, Ca, Mg dan K dalam tanah. Meningkatkan efisiensi organik sebagai penyediaan unsur (N,P dan K). 

Meningkatkan penyerapan air. Mengendalikan atau meneutralkan bahan racun dari unsur aluminium.

Baja zeolite dapat menambah mineral tanah terutama kandungan silika, untuk merawat tanah mati.  

Mengubah struktur tanah supaya dapat meningkatkan keupayaan tanah memegang baja, air, udara dan mineral. 

Memperbaiki keupayaan proses fotosintesis untuk daun hijau serta penghasilan makanan (nutrien) untuk tanaman. Meningkatkan kecekapan kepada penyerapan dan pangambilan nutrisi dan mineral. 

Menggalakkan proses pendebungaan dan memberatkan buah. Serta memperbaiki sistem pertahanan untuk daya melawan penyakit. 

Cara pemulihan

1. Buat pembersihan manual/mesin/jentera berat dikawasan tanah yang bermasalah.

2. Taburkan bahan/baja zeolite seperti yang disarankan diatas.

3. Setelah hujan beberapa kali anda boleh melihat keberkesanannya menerusi permukaan tanah yang mula ditumbuhi dengan tumbuhan belukar liar lain. Sebaiknya lakukan pembajaan zeolite untuk beberapa kali bagi mendapat keputusan terbaik.

Tiada ulasan: